E-mail: iroda@horgasugyved.hu • Telefon: +36 20 924 2121

Cégek megszűnése

Gazdasági Társaságnál Miként a természetes személyeknél, úgy a jogi személyeknél is az életpálya része az elmúlás is. Ma már ezek az eljárások is elektronikusan zajlanak, és egyszerűsödött is az eljárás az elmúlt időszakban, ettől függetlenül azonban tény, hogy a társaságok megszüntetése jóval bonyolultabb és összetettebb folyamat, mint a megalapítás, vagy a módosítás. Gazdasági társaság esetén a megszűnés/megszüntetés több módon is történhet.

A társaság átalakulhat, vagy beolvadhat más társaságba. Amennyiben a tulajdonosok meg kívánják szüntetni a társaságot, és annak vagyona meghaladja a kötelezettségek összegét, úgy lehetőség van végelszámolást indítani. Fontos leszögezni, hogy a Társaság csak akkor szűnhet meg végelszámolással, ha valamennyi tartozását megfizette.  (Tehát pl. NAV végrehajtás esetén erre nincs lehetőség a tartozás megfizetése nélkül.)

Amennyiben a Társaság tartozásai meghaladják a forrásait, akkor sajnos csak a felszámolási eljárás jöhet szóba. Ezt kezdeményezheti maga a cég, vagy valamelyik hitelező is, ha teljesülnek a törvényi feltételek.

Végül abban az esetben, ha a Társaság pillanatnyilag fizetésképtelen ugyan, de esély van rá, hogy a későbbiekben helyreáll az egyensúlya, úgy kérhet csődvédelmet a hitelezők elől. Amennyiben megkapja, úgy a csődeljárás alatt nem kell fizetnie a kötelezettségeit és lehetőséget kap rá, hogy egyezséget kössön a hitelezőkkel. Legyen hitelező vagy adós a szerteágazó és rengeteg következménnyel járó lépések miatt valamennyi esetben érdemes ügyvéddel konzultálni.

Kérdése van? »