E-mail: iroda@horgasugyved.hu • Telefon: +36 20 924 2121

Házassági vagyonjog

A házastársak az életközösség fennállásának idejére egymás közti vagyoni viszonyaikat vagyonjogi szerződéssel rendezhetik. Bár ez hazánkban nem túl elterjedt, rengeteg későbbi konfliktus előzhető meg vele. A Ptk. több, különféle vagyonjogi rendszert szabályoz. A szerződésben e rendszereket alkalmazhatják, vagy el is térhetnek tőlük, amennyiben a Ptk. nem tiltja. Lehetőség van arra is, hogy különböző vagyonelemek esetén más és más rendszert kössünk ki.  Legismertebb természetesen a törvényes vagyonjogi rendszer. Ha nincs szerződés, vagy nem rendelkezik másként, akkor ezt a rendszert kell alkalmazni. Ebben az esetben a házastársi közös vagyonba tartozik mindaz a vagyon, melyet a felek az életközösség fennállása alatt közösen, vagy önállóan szereztek.

Közszerzeményi rendszer esetén a Felek a házasság ideje alatt önállóan szereznek, és a vagyonelkülönítési rendszer szabályai érvényesülnek. Lényeges különbség azonban a vagyonelkülönítési rendszerhez képest, hogy –főszabályként- a házasság megszűnése esetén bármely kérheti a másiktól a közszerzeményi vagyongyarapulat megosztását. Fontos garanciális szabályok vonatkoznak arra az esetre, ha az egyik fél a másik tudta nélkül akkora adósságot halmoz fel, mely veszélyezteti a fél közszerzeményben szerzett vagyonrészét.

Szintén klasszikusnak tekinthető a vagyonelkülönítési rendszer.  Ebben az esetben a felek a házasság fennállása alatt is önállóan szereznek, és önállóan vállalnak kötelezettségeket, melyekért önállóan felelnek. Kivétel a közös háztartás és az ott nevelt gyermek nevelési, megélhetési költsége, ez ugyanis mindig közös költségnek minősül. Kimondja a Ptk., hogy a háztartásban, gyermeknevelésben végzett munka is a költségviselésben való részt vételnek minősül.

Kérdése van? »