E-mail: iroda@horgasugyved.hu
  •  
Telefon: +36 20 44 66 666
Kezdőlap   »   Családi ügyek   »   Házastársi/élettársi vagyonjog

Házastársi/élettársi vagyonjog

A házastársak az életközösség fennállásának idejére egymás közti vagyoni viszonyaikat vagyonjogi szerződéssel rendezhetik. Bár ez hazánkban nem túl elterjedt, rengeteg későbbi konfliktus előzhető meg vele. A Ptk. több, különféle vagyonjogi rendszert szabályoz. A szerződésben e rendszereket alkalmazhatják, vagy el is térhetnek tőlük, amennyiben a Ptk. nem tiltja. Lehetőség van arra is, hogy különböző vagyonelemek esetén más és más rendszert kössünk ki.  Legismertebb természetesen a törvényes vagyonjogi rendszer. Ha nincs szerződés, vagy nem rendelkezik másként, akkor ezt a rendszert kell alkalmazni. Ebben az esetben a házastársi közös vagyonba tartozik mindaz a vagyon, melyet a felek az életközösség fennállása alatt közösen, vagy önállóan szereztek.

Közszerzeményi rendszer esetén a Felek a házasság ideje alatt önállóan szereznek, és a vagyonelkülönítési rendszer szabályai érvényesülnek. Lényeges különbség azonban a vagyonelkülönítési rendszerhez képest, hogy –főszabályként- a házasság megszűnése esetén bármely kérheti a másiktól a közszerzeményi vagyongyarapulat megosztását. Fontos garanciális szabályok vonatkoznak arra az esetre, ha az egyik fél a másik tudta nélkül akkora adósságot halmoz fel, mely veszélyezteti a fél közszerzeményben szerzett vagyonrészét.

Szintén klasszikusnak tekinthető a vagyonelkülönítési rendszer.  Ebben az esetben a felek a házasság fennállása alatt is önállóan szereznek, és önállóan vállalnak kötelezettségeket, melyekért önállóan felelnek. Kivétel a közös háztartás és az ott nevelt gyermek nevelési, megélhetési költsége, ez ugyanis mindig közös költségnek minősül. Kimondja a Ptk., hogy a háztartásban, gyermeknevelésben végzett munka is a költségviselésben való részvételnek minősül.

Bár lassan már egy évtizedes a Ptk., de még mindig nem lett a köztudat része az a komoly változás, melynek eredményeként az élettársak vagyonszerzése mellett immár nem szól törvényi vélelem, és az élettársi kapcsolat megszűnése esetén (pl. mert az élettárs elhunyt) számos esetben éri kellemetlen meglepetés a túlélő társat. Ugyanakkor semmi akadálya nincs annak, hogy az élettársak az élettársi viszonyról és vagyoni viszonyokról szerződést kössenek egymással, melyben a jövőre nézve is rendezhetik a köztük fennálló viszonyokat. E szerződésekkel a későbbiekben nagyon sok vitától és hosszadalmas jogi eljárástól kímélhetik meg magukat.

Irodánk számos ilyen jellegű per tapasztalatával segít Önöknek a szerződés tartalmának kialakításában és természetesen vállaljuk a szerződések elkészítését és ellenjegyzését is.

2023 Horgas Ügyvédi Iroda - Minden Jog Fenntartva

Nyilvántartja a Pest Megyei Ügyvédi Kamara a IV/306 számon
Adószám: 18754474-2-13, EU adószám: HU18754474

Ezt a honlapot a Pest Megyei Ügyvédi Kamarában nyilvántartott Horgas Ügyvédi Iroda tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a Magyar Ügyvédi Kamara honlapján találhatóak.

JOGI NYILATKOZAT ÉS FIGYELMEZTETÉS

A jelen honlap megtekintésével Ön elfogadja, hogy nem jön létre ügyfél-ügyvéd jogviszony. A jelen honlap tartalma csakis általános tájékoztatást tartalmaz, nem irányul konkrét jogi problémák megoldására. A honlapon található információ nem feltétlenül naprakész. Előfordulhat, hogy nem tükrözi a legfrissebb jogalkotói/jogalkalmazói változásokat. Nem minősül jogi tanácsadásnak és nem is használható annak céljára. Kérjük, hogy a honlap látogatói ne járjanak el a jelen honlapon fellelt információ alapján anélkül, hogy előbb szakszerű jogi tanácsot szereztek volna be.