E-mail: iroda@horgasugyved.hu • Telefon: +36 20 924 2121

Kereskedelmi szerződések

Legyen szó vállalkozásról, vagy magánéletről nap, mint nap szerződések tucatjait kötjük meg és teljesítjük. Általában pontosan tudjuk mit szeretnénk elérni, és nincs probléma a teljesítéssel sem. Általában nincs semmi szükség ügyvédre sem, hisz bárki le tudja írni mit szeretne. A probléma az, hogy amikor rájövünk, hogy tévedtünk akkor már rendszerint késő. Jelentéktelen ügyekben valóban nincs szükség ügyvédre. Minden olyan esetben azonban, amikor az a kérdés, amit a szerződés érint anyagi vagy érzelmi szempontból fontos, vagy azzá válhat érdemes ügyvédhez fordulni.

Természetesen minden ügy egyedi és nem lehet általános szabályokat megállapítani, de egy bérleti, használati szerződéssel, vagy kicsit is komolyabb vállalkozási, megbízási szerződés esetén érdemes kikérni ügyvéd véleményét, vagy felkérni a szerződés megírására. Nem azért mert jobban ért a szerződés tárgyához, hanem azért mert többet tud arról, hogy milyen buktatók, problémák fordulhatnak elő, milyen részletszabályok vonatkoznak az adott ügyletre: Például eléggé beivódott a köztudatba, hogy a határozott idejű bérleti szerződés rendes felmondással nem szüntethető meg, holott alapesetben a Ptk. hatályba lépése óta ennek az ellenkezője igaz.

Hatványozottan igaz ez a vállalkozások közti ügyletekre, ahol a Felek szerződéses akaratán túl az adózási, könyvviteli szempontokat is mérlegelni kell. (Nem mindegy pl., hogy a szerződésben kikötött biztosíték ÁFA köteles, avagy nem az.)

Kérdése van? »