E-mail: iroda@horgasugyved.hu
  •  
Telefon: +36 20 44 66 666
Kezdőlap   »   Követeléskezelés, végrehajtás

Követeléskezelés, végrehajtás

Tartoznak Önnek, vagy Öntől követelnek olyan összeget, amivel nem tartozik?  Számos jogi megoldás áll a rendelkezésünkre: A fizetési meghagyásos eljárás lényege, hogy azt állítjuk, hogy az adós tartozik nekünk. Az eljárás viszonylag gyors, ezért aztán a következmények is súlyosak lehetnek. Ha olyan levelet kap, melyben a ’fizetési meghagyás’ címet látja, az átvételtől számítva 15 nap áll a rendelkezésére, hogy ellent mondjon. Ha ez elmarad, akkor az összeg -főszabályként- végrehajtható lesz önön függetlenül attól, hogy valóban tartozott, avagy nem. Ha az ellentmondás sikeres, akkor viszont az eljárást kezdeményező félnek van mindössze 15 napja, hogy a keresetét beadja, és az illetéket befizesse a bíróság részére. Ha ez elmarad, vagy késik akár 1 napot is, akkor bizony vége az eljárásnak. Tehát amennyiben fizetési meghagyásos eljárást indítottunk legyünk felkészültek, és ne a 14 napon keressünk ügyvédet, mert azzal gondjaink lesznek. 

Ezzel meg is érkeztünk a 2. lépcsőfokhoz a polgári perhez. (3 M Ft feletti követelés esetén rögtön kezdhetjük az eljárást a bíróságon is.) Ha sikeresen túl vagyunk a peres eljáráson és az ellenfél még mindig nem fizet, akkor megindíthatjuk vele szemben a végrehajtási eljárást, ahol ismét nem baj, ha szakértő támogat minket. Végül, de nem utolsó sorban az utóbbi időben a hatékonyabb követelés érvényesítés érdekében egyre elterjedtebbek az olyan alternatív jogi követelés érvényesítési eljárások, ahol az adóssal szemben fizetésképtelenségi, vagy büntetőeljárást indítanak a gyorsabb megtérülés érdekében.

2023 Horgas Ügyvédi Iroda - Minden Jog Fenntartva

Nyilvántartja a Pest Megyei Ügyvédi Kamara a IV/306 számon
Adószám: 18754474-2-13, EU adószám: HU18754474

Ezt a honlapot a Pest Megyei Ügyvédi Kamarában nyilvántartott Horgas Ügyvédi Iroda tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a Magyar Ügyvédi Kamara honlapján találhatóak.

JOGI NYILATKOZAT ÉS FIGYELMEZTETÉS

A jelen honlap megtekintésével Ön elfogadja, hogy nem jön létre ügyfél-ügyvéd jogviszony. A jelen honlap tartalma csakis általános tájékoztatást tartalmaz, nem irányul konkrét jogi problémák megoldására. A honlapon található információ nem feltétlenül naprakész. Előfordulhat, hogy nem tükrözi a legfrissebb jogalkotói/jogalkalmazói változásokat. Nem minősül jogi tanácsadásnak és nem is használható annak céljára. Kérjük, hogy a honlap látogatói ne járjanak el a jelen honlapon fellelt információ alapján anélkül, hogy előbb szakszerű jogi tanácsot szereztek volna be.