E-mail: iroda@horgasugyved.hu
  •  
Telefon: +36 20 44 66 666
Kezdőlap   »   Családi ügyek   »   Házastársi vagyonközösség megszüntetése

Házastársi vagyonközösség megszüntetése

Az eljárási törvény egyik lényeges újítása, hogy a válás és a házassági vagyonjogi per nem köthető össze. A vagyonjogi pert a válópertől elkülönítve kell megindítani és lefolytatni, így lehetőség nyílt arra, hogy a válóperek gyorsabban befejezhetőek legyenek, a vitás kérdéseket el lehet választani, és talán kevésbé válnak a gyerekek a vagyonjogi kérdések túszaivá. Ugyanakkor megegyezés hiányában a Feleknek egy másik perben ismételten szembe kell szállniuk egymással a további vitás kérdések rendezése érdekében. Bár a Ptk. családjogi könyve az előző törvény szabályainál részletesebben és közérthető formában tartalmazza a házassági vagyonjog vonatkozó szabályait, a valóság újra és újra bebizonyítja, hogy általában semmi sem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Mivel rendszerint a felek mindegyike úgy érzi, hogy ő jár hátrányosabban a házassági vagyonjog igen nagyszámú peres eljárást generál, ahol már gyakran az perdöntő lehet, hogy az első pillanatban milyen jogcímen nyújtjuk be a keresetet, vagy milyen ellenkérelemmel, viszontkeresettel élünk. A házastársi vagyonjogi viták gyakran szervesen kapcsolódnak más eljárásokhoz (pl. hagyatéki ügyek), melyek nem teszik egyszerűbbé ezen ügyek elbírálását.

Amennyiben házassági vagyonjogi kérdése, problémája lenne, úgy állunk rendelkezésére.

2023 Horgas Ügyvédi Iroda - Minden Jog Fenntartva

Nyilvántartja a Pest Megyei Ügyvédi Kamara a IV/306 számon
Adószám: 18754474-2-13, EU adószám: HU18754474

Ezt a honlapot a Pest Megyei Ügyvédi Kamarában nyilvántartott Horgas Ügyvédi Iroda tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a Magyar Ügyvédi Kamara honlapján találhatóak.

JOGI NYILATKOZAT ÉS FIGYELMEZTETÉS

A jelen honlap megtekintésével Ön elfogadja, hogy nem jön létre ügyfél-ügyvéd jogviszony. A jelen honlap tartalma csakis általános tájékoztatást tartalmaz, nem irányul konkrét jogi problémák megoldására. A honlapon található információ nem feltétlenül naprakész. Előfordulhat, hogy nem tükrözi a legfrissebb jogalkotói/jogalkalmazói változásokat. Nem minősül jogi tanácsadásnak és nem is használható annak céljára. Kérjük, hogy a honlap látogatói ne járjanak el a jelen honlapon fellelt információ alapján anélkül, hogy előbb szakszerű jogi tanácsot szereztek volna be.