E-mail: iroda@horgasugyved.hu • Telefon: +36 20 924 2121

Társasház alapítás, módosítás

Amennyiben egy ingatlannak több tulajdonosa van (ún. osztatlan közös tulajdon), akkor az azt jelenti, hogy minden tulajdonos az egész ingatlan egésze tekintetében jogosult a tulajdonosi jogokat gyakorolni, de az egész ingatlan tekintetében terhelik a kötelezettségek is. Ebből számos súrlódás, vita, probléma adódhat, melyek döntő részét kiküszöbölhetjük -amennyiben a műszaki és jogi lehetőségek ezt lehetővé teszik- társasház alapításával.

A társasháznál a tulajdonosok lakásai (irodái, üzletei stb.) önálló helyrajzi számot kapnak, az adott ingatlannak kizárólagos tulajdonosává válnak. Létrejön ugyanakkor a Társasház, mely korlátozottan ugyan, de önmaga is jogképes és amelyben a közös kérdéseket tudjuk  a Ptk. és a Társasházi törvény szabta határok közt rendezni.

Míg a Társasház alapítása egyértelműen minden tulajdonos érdekét szolgálja, a tulajdon forgalomképességét és ezzel értékét jelentősen javítja, addig a módosítás már sokkal nehezebben szokott menni. Különösen, hogy a döntésekhez sokszor egyhangú, de legalább minősített többségre van szükség.

Kérdése van? »