E-mail: iroda@horgasugyved.hu
  •  
Telefon: +36 20 44 66 666
Kezdőlap   »   Ingatlanügyek   »   Társasház alapítás, módosítás

Társasház alapítás, módosítás

Amennyiben egy ingatlannak több tulajdonosa van (ún. osztatlan közös tulajdon), akkor az azt jelenti, hogy minden tulajdonos az egész ingatlan egésze tekintetében jogosult a tulajdonosi jogokat gyakorolni, de az egész ingatlan tekintetében terhelik a kötelezettségek is. Ebből számos súrlódás, vita, probléma adódhat, melyek döntő részét kiküszöbölhetjük -amennyiben a műszaki és jogi lehetőségek ezt lehetővé teszik- társasház alapításával.

A társasháznál a tulajdonosok lakásai (irodái, üzletei stb.) önálló helyrajzi számot kapnak, az adott ingatlannak kizárólagos tulajdonosává válnak. Létrejön ugyanakkor a Társasház, mely korlátozottan ugyan, de önmaga is jogképes és amelyben a közös kérdéseket tudjuk  a Ptk. és a Társasházi törvény szabta határok közt rendezni.

Míg a Társasház alapítása egyértelműen minden tulajdonos érdekét szolgálja, a tulajdon forgalomképességét és ezzel értékét jelentősen javítja, addig a módosítás már sokkal nehezebben szokott menni. Különösen, hogy a döntésekhez sokszor egyhangú, de legalább minősített többségre van szükség.

2023 Horgas Ügyvédi Iroda - Minden Jog Fenntartva

Nyilvántartja a Pest Megyei Ügyvédi Kamara a IV/306 számon
Adószám: 18754474-2-13, EU adószám: HU18754474

Ezt a honlapot a Pest Megyei Ügyvédi Kamarában nyilvántartott Horgas Ügyvédi Iroda tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a Magyar Ügyvédi Kamara honlapján találhatóak.

JOGI NYILATKOZAT ÉS FIGYELMEZTETÉS

A jelen honlap megtekintésével Ön elfogadja, hogy nem jön létre ügyfél-ügyvéd jogviszony. A jelen honlap tartalma csakis általános tájékoztatást tartalmaz, nem irányul konkrét jogi problémák megoldására. A honlapon található információ nem feltétlenül naprakész. Előfordulhat, hogy nem tükrözi a legfrissebb jogalkotói/jogalkalmazói változásokat. Nem minősül jogi tanácsadásnak és nem is használható annak céljára. Kérjük, hogy a honlap látogatói ne járjanak el a jelen honlapon fellelt információ alapján anélkül, hogy előbb szakszerű jogi tanácsot szereztek volna be.